Skip to content

Národní jídla napříč Evropou


Vydejte po na trochu jinou dovolenou. Místo na pláže zamiřte do restaurací a místo vizuálních si užijte chuťové zážitky. Zajímavá národní jídla nemusíte hledat daleko v exotických zemích, stačí projet Evropu.
paella s citronem
Pro milovníky masa
Polské, ukrajinské nebo ruské pirohy jsou většinou plněné masem a pořádně vás zasytí. Mleté maso v zelných listech nebo pochoutku na gril Mititei můžete ochutnat v Rumunsku. Klobásy všeho druhu si můžete vychutnat v Německu a v Rakousku si určitě musíte dát vídeňský řízek. Guláš je typický pro Maďarsko, naopak v Irsku jsou základem jídelníčku kromě masa všudypřítomné brambory. Ve Finsku je tradičním masem sobí. Švédské masové koule jsou známé po celém světě mimo jiné díky řetězci IKEA.

Pro milovníky mořských plodů
Ve Španělsku je jedním z nejoblíbenějších jídel paella, připravovaná z rýže, zeleniny a mořských plodů (např. mušle nebo krevety) a podávaná ve velké míse, ze které se každý obslouží. Fish and chips neboli smažená ryba s hranolky je národním jídlem Velké Británie, které mimo jiné ukazuje, že Britové nejsou ani zdaleka takoví labužníci, jako třeba Francouzi nebo Italové. Mušle s hranolky si můžete dát v Belgii.
fish and chips
Pro milovníky zeleniny
Španělská studená polévka gazpacho má daleko k hustým českým polévkám, které vás zasytí místo hlavního jídla. V horkých dnech je zeleninové gazpacho velmi osvěžující a nabudí vaše chuťové buňky na další chody, jako jsou jednohubky tapas nebo rizoto se zeleninou. Estonský oblíbený salát je vyrobený z červené řepy a brambor. Slovinská pochoutka Jota se připravuje ze kysaného zelí, brambor, slaniny, fazolí, vepřového a česneku. Slavná řecká musaka by neexistovala bez lilku. A originální šopský salát si můžete dát v Bulharsku.
palačinky se šlehačkou
Pro milovníky sladkého
Kulaté vafle plněné medem jménem stroopwafel jsou slavné v Nizozemí, ale koupíte je i u nás. Každý asi slyšel o francouzských crêpes, ale ochutnat je musíte přímo ve Francii. Nejlepší tiramisu najdete v Itálii a rýžový nákyp po portugalsku je také delikatesa. Řecká baklava je listové těsto s medem a ořechy a chuťově zajímavá je i chalva ze sezamu. Když už pojedete do Vídně na řízek, dejte si určitě i pravý sachr dort.

Národní jídla napříč Evropou
Ohodnoťte příspěvek