Skip to content

Národní jídla napříč Evropou

.


Vydejte po na trochu jinou dovolenou. Místo na pláže zamiřte do restaurací a místo vizuálních si užijte chuťové zážitky. Zajímavá národní jídla nemusíte hledat daleko v exotických zemích, stačí projet Evropu.
paella s citronem
Pro milovníky masa
Polské, ukrajinské nebo ruské pirohy jsou většinou plněné masem a pořádně vás zasytí. Mleté maso v zelných listech nebo pochoutku na gril Mititei můžete ochutnat v Rumunsku. Klobásy všeho druhu si můžete vychutnat v Německu a v Rakousku si určitě musíte dát vídeňský řízek. Guláš je typický pro Maďarsko, naopak v Irsku jsou základem jídelníčku kromě masa všudypřítomné brambory. Ve Finsku je tradičním masem sobí. Švédské masové koule jsou známé po celém světě mimo jiné díky řetězci IKEA.

.

Pro milovníky mořských plodů
Ve Španělsku je jedním z nejoblíbenějších jídel paella, připravovaná z rýže, zeleniny a mořských plodů (např. mušle nebo krevety) a podávaná ve velké míse, ze které se každý obslouží. Fish and chips neboli smažená ryba s hranolky je národním jídlem Velké Británie, které mimo jiné ukazuje, že Britové nejsou ani zdaleka takoví labužníci, jako třeba Francouzi nebo Italové. Mušle s hranolky si můžete dát v Belgii.
fish and chips
Pro milovníky zeleniny
Španělská studená polévka gazpacho má daleko k hustým českým polévkám, které vás zasytí místo hlavního jídla. V horkých dnech je zeleninové gazpacho velmi osvěžující a nabudí vaše chuťové buňky na další chody, jako jsou jednohubky tapas nebo rizoto se zeleninou. Estonský oblíbený salát je vyrobený z červené řepy a brambor. Slovinská pochoutka Jota se připravuje ze kysaného zelí, brambor, slaniny, fazolí, vepřového a česneku. Slavná řecká musaka by neexistovala bez lilku. A originální šopský salát si můžete dát v Bulharsku.
palačinky se šlehačkou
Pro milovníky sladkého
Kulaté vafle plněné medem jménem stroopwafel jsou slavné v Nizozemí, ale koupíte je i u nás. Každý asi slyšel o francouzských crêpes, ale ochutnat je musíte přímo ve Francii. Nejlepší tiramisu najdete v Itálii a rýžový nákyp po portugalsku je také delikatesa. Řecká baklava je listové těsto s medem a ořechy a chuťově zajímavá je i chalva ze sezamu. Když už pojedete do Vídně na řízek, dejte si určitě i pravý sachr dort.

Národní jídla napříč Evropou
4 (80%)1
.