Skip to content

Základní pravidla fotbalu

Fotbal je nejrozšířenějším kolektivním sportem na naší planetě. Po světě má miliardy příznivců. Pokud však i tak nepatříte mezi ně a rádi byste do tajů této krásný hry pronikli, máme pro vás přehled základních pravidel, která musíte znát, abyste mohli začít prohlubovat svůj zájem.
fotbalové hřiště
Jak bylo zmíněno, jedná se o kolektivní sport, který hrají proti sobě dva týmy o jedenácti hráčích. Hraje se systémem 10+1, což znamená deset hráčů v poli plus jeden brankář. Hrací plocha fotbalového hřiště má tvar obdélníku o minimálních rozměrech 45 krát 90 metrů, většinou jsou však budována s rozměry 50 krát 100 metrů. Plocha je rozdělena na dvě stejně velké poloviny – půlící čára je rovnoběžná s kratší brankovou čarou. Na každé polovině se nachází na konci branka, která je 244 cm vysoká a 732 centimetrů dlouhá. Před ní je brankové území vyznačené obdélníkovou čarou, kolem něj pak pokutové území ve vzdálenosti 16,5 metru od branky.
Základní hrací doba zápasu trvá 90 minut, rozdělena je do dvou poločasů (2×45 minut). Při zdržení hry je pak možno nastavit čas. Hraje se na hrubý čas, to znamená bez přerušování. Mezi poločasy je pak 15 minutová přestávka.
fotbalový zápas
Hráči mohou k odehrání míče použít jakoukoliv část těla kromě rukou. Rukama může hrát pouze brankář. Také v případě autového vhazování musí kterýkoliv hráč uvést balon do hry rukama.
brána na fotbal
Cílem hry je dopravit míč do branky soupeře. Vyhrává to družstvo, které vsítí více branek než soupeř. V případě rovnosti pak nastává remíza.
Pohyb hráčů po hřišti, jejich rozestavení a styl hry je předmětem fotbalové taktiky. Hráči mohou být během hry vystřídáni za náhradníky, a to pouze v přerušené hře a po svolení hlavního rozhodčího. Střídat se může celkem třikrát, pokud utkání musí být nastaveno, přichází možnost čtvrtého střídání. Nastavuje se však pouze v turnajových utkáních podle jejich specifických pravidel.